Netwerkkabels zijn er in vele varianten. In deze blog leggen wij je uit waarom je zou moeten kiezen voor een CAT6 kabel.
Een goede CAT6 kabel, waar bestaat die uit?
Deze vraag is een lastige vraag om te beantwoorden, omdat je hier rekening moet houden met meerdere dingen. Allereerst de kosten die gemaakt worden voor de kernen van de kabel, ten tweede het gebruik van de CAT6 kabel en ten derde de opbouw van de kabel.
Kernen van de CAT6 kabel
Eerst beginnen we met de kernen van de CAT6 kabel. CAT6 kabels zijn te koop met koperen en met CCA kernen. CCA kernen lijken misschien heel technisch en degelijk, maar dit is niet zo. CCA kernen zijn gemaakt van aluminium. Aluminiumkernen zijn in alle gevallen de minst goede keuze. Het is dus aan te raden om altijd voor koperen kernen te gaan. Koperen aders geleiden de signalen namelijk vele malen beter. Koperen aders zijn echter vaak wel wat duurder, maar dat is het totaal waard.
Het gebruik van de kabel
Ten tweede het gebruik van de kabel. Allereerst is het logisch dat een langere lengte kabel duurder wordt. Simpelweg omdat er meer grondstoffen gebruikt moeten worden om de kabel te maken. Je kunt echter bij CAT6 kabels ook kiezen voor verschillende vormen van afscherming. Zo heb je unshielded twisted pair (UTP), shielded twisted pair (STP) en shielded foiled twisted pair (S/FTP). Deze verschillende varianten hangen eigenlijk een beetje samen met de totale kosten van de kabel. UTP kabels zijn namelijk goedkoper dan de STP en S/FTP kabels. Het is hier ook van belang om het gebruik van de kabel in gedachten te houden. UTP kabels, de goedkopere kabels dus, zijn over het algemeen goed genoeg als er nauwelijks kabels om heen liggen. In andere gevallen is het slim om een wat duurdere S/FTP of STP kabel aan te schaffen.
Opbouw van de kabel
Ten derde kan de opbouw van de kabel ook nog uitmaken. Je kunt een vaste, stugge, solid CAT6 kabel kopen of een flexibele, soepele, stranded kabel. Deze termen hebben echter totaal niets te maken met de buigzaamheid van de kabel, dat voorop. Deze termen hebben alleen iets te maken met het gebruik en hoe de kabels in elkaar zijn gezet met het oog op dit gebruik.
Vaste CAT6 kabels bestaan uit aders die gevormd zijn door één solide koperdraad. Bij het strippen van de kabel zal er dus per ader één koperdraad komen. Deze vorm van opbouw wordt daarom ook vaak gebruikt bij wandcontactdozen. De koperdraad is namelijk gemakkelijk hierin vast te schroeven. Deze variant is niet geschikt als patchkabel, omdat het buigen van de kabel niet slim is om te doen. Buigen is bij deze kabel dan wel mogelijk, maar uiteindelijk na vele buigingen zal er draadbreuk optreden.
Flexibele CAT6 kabels bestaan dan weer niet uit aders die gevormd zijn door één solide koperdraad. Deze aders bestaan namelijk uit fijne koperhaartjes. Door dat dit het geval is, kan een RJ45 plug gemakkelijk contact maken met de aders. Draadbreuk treedt door middel van de fijne haartjes ook vele malen minder snel op. Deze kabel wordt daarom ook het meeste gebruikt als patchkabel.
Concluderend
Uit deze drie redenen kunnen we het volgende concluderen. Iedere CAT6 kabel moet minimaal koperen kernen hebben. Voor de rest van de gevallen moet er een afweging gemaakt worden en naar het gebruik van de kabel worden gekeken.
CAT6 in vergelijking met andere CAT’s
CAT6 komt voort uit eerdere varianten netwerkkabels. Zo had je als allereerst de CAT5 kabel en daarna de CAT5e. De eerste variant is de oudste. Deze is ook niet meer te verkrijgen in winkels omdat deze sterk verouderd is; nieuwere varianten zijn gewoonweg veel beter en sneller. CAT6 verschilt technisch gezien niet heel veel met de CAT5e. De pluggen zijn namelijk identiek en de snelheden zijn ook ongeveer gelijk. Waarom worden er dan tegenwoordig zoveel CAT6 kabels gekocht? Dit komt vanwege de maximale overbrugbare lengte. CAT5e kabels zijn geschikt voor lengtes tot maximaal 50 meter, ook als ze ‘shielded’ zijn. CAT6 kabels kunnen tot wel 100 meter. De kabels kunnen overigens wel langere lengtes overbruggen, maar de kwaliteit zal dan beduidend minder kunnen worden.